Генералният Консул на България в Милано Таня Димитрова: Любовта към България никога не стихва

      Вие сте Генерален консул на България в Милано – градът с най-голяма българска общност в Италия. Работите активно за това да оставите достоен отпечатък на родината си по време на мандата Ви. Какви инициативи успяхте да създадете тук, и то в трудните условия на вече двугодишна световна пандемия?

 

      Сред проектите, инициирани от мен и осъществени от Генералното консулство, са откриването на пейка-паметник в центъра на Милано, посветена на поета Пенчо Славейков, поставянето на паметни плочи в чест на поетесата Мара Белчева в Брунате, оперния певец Николай Гяуров в  Модена и  на италианиста и дългогодишен професор в Университета за чужденци в Перуджа Катерин Катеринов.  

 

С радост мога да добавя и инициативи на Генералното консулство по време на мандата ми, като представянето на пътуващата изложба „Българските градове: древност, която живее“, изложбата на православни икони на художника-иконограф Ивайло Върбанов, „Празникът на българското кино“ в Милано, благотворителният коледен базар, връчването на наградите в конкурса за Коледна песен и много други.

 

      На 7 октомври предстои разкошна Ваша инициатива – именуване на улица на името на Апостола Васил Левски в община Болгаре. Защо точно там, и защо точно на Левски?

 

Страната ни и Болгаре са свързани от времето преди създаването на българската държава: през 568 г. Лонгобардите навлизат в Италия, последвани от различни племена, сред които и българи. На трайното установяване на българските войски по тези земи се дължи и името „Болгаре“, което произлиза от „Булгаре“ – „място, населявано от българи“. Васил Левски – една от най-светлите и открояващи се революционни личности в историята ни, въплъщава идеали като свобода, достойнство и кураж. Животът му, посветен на родината и българския народ, може да бъде взет за пример и днес. Ето защо, когато Генералното консулство внесе предложението си за именуването на нова улица в община Болгаре избра именно „Апостола на свободата“. Смея да твърдя, че няма българин, който да не обича и уважава Васил Левски. Изборът на новата улица, за чието именуване водихме дълги преговори в продължение на година, в условия на пандемия, затруднявани от бюрокрацията, е свързан с желанието ми да бъде почетена паметта на безспорен герой от историята ни, както и да „отключим“ любознателността на италианските жители към миналото на България, но и към настоящето ѝ.

 

По време на предстоящото официално откриване на улицата в Болгаре ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между община Болгаре и гр. Враца. Интензифицирането на връзките между институции и съвместните им усилия по общи европейски проекти и инициативи от културно естество.

 

      Вие в лично качество сте помогнали на стотици българи, които се озоваха в капан по време на локдауните. Очевидно заемането на такава висока дипломатическа позиция изисква и множество лични качества като съпричастност, състрадателност, емпатия. Какви са ежедневните предизвикателства, с които се сблъсквате в работата си?

 

В края на месец февруари 2020 г. – в разгара на първата вълна от пандемията в Италия – успяхме за изключително кратко време да организираме евакуацията на 22 ученика и техните учители от Каварна. За целта бе изпратен правителствен самолет. В рамките на 4 часа успяхме да осъществим цялостната организация по евакуирането на децата.

Българските граждани, живеещи в Северна Италия, изплашени от случващото се (районът бе в епицентъра на заразата, с първото огнище, възникнало в Кодоньо близо до гр. Лоди, недалеч от Милано), панически започнаха да се прибират в България. Всекидневно получавахме обаждания на линията за връзка при спешни случаи от наши шофьори, блокирани по границата. Попаднали в капана на внезапното затваряне на граничните пунктове с цел ограничаване на разрастващата се зараза, сънародниците ни се обръщаха към задграничното ни представителство със зов за конкретна помощ. Успяхме да помогнем на много хора, с общи усилия на малкия екип на Генералното консулство и в непрекъсната връзка с местните власти. Наложи се да търсим приют за временно настаняване на българи, останали ненадейно без дом, както и да обявим за издирване няколко човека, които от несъобразителност бяха прекъснали контакт с близките си.

 

 

      Отношенията на Консулствата на България с българската общност, българските училища и множеството културни асоциации също са ключови. Как работите с тях?

 

Генералното консулство винаги е полагало усилия да поддържа патриотичния дух на българската общност в консулския окръг. По-голямата част от сънародниците ни е съсредоточена именно в Северна Италия. Поддържаме активни отношения с българската диаспора. Традиционно се организират мероприятия по случай националните празници. Преди настъпването на пандемията разбира се, която промени всекидневието ни, но и начина на отбелязване на всяка важна дата от историята ни, можем да се похвалим с организирането на традиционно българско хоро пред катедралния паметник „Дуомо“ в Милано, чествания на „Деня на народните будители“ и „Деня на българската култура и просвета“. Отворените за публика събития на Българското училище „Тук България“ в Милано, на различните български асоциации в Северна Италия и формираните към тях танцови състави като например „Нашенци“ и „Ритмика“ обикновено се провеждат под патронажа на Генералното консулство.

 

      Вие сте и представител за Европа в ръководния комитет на генералните консули. Какво представлява тази организация и досега имало ли е българско представителство в нея?

 

      Ръководният комитет на генералните консули е начело на Консулския корпус на Милано и Ломбардия, който обединява 116 активни консулски представителства. Досега български генерален консул не е заемал позиция в комитета. За мен е чест, че колеги издигнаха кандидатурата ми – жест, който надявам се оценява  всекидневните усилия от страна на целия екип на Генералното консулство.

 

      Вие сте бивш посланик на България в Хърватия, и като такъв сте носител на множество награди и отличия. Сред тях е и наградата за „Европейска реч на годината“, традиционно давана на президенти и премиери. По какви проекти работихте там и коя от наградите Ви е най-скъпа?

 

 

      В стремежа си да оставя достоен отпечатък на родинати си по време на мандатите си съм инициирах множество културни проекти и побратимявания. В Хърватия поставих 3 паметни плочи – в Дубровник на повелята на Иван Асен II, на Кирил и Методий в Лика и на д-р Фран Гундрум Ориовчанин, работил в България, личен приятел на Иван Вазов в Крижевци.

Щастлива съм, че за професионалните ми постижения ми бяха връчени няколко ордена и награди.

Но най-специална за мен е наградата ми „Европейска реч на годината“ на Европейския дом в Загреб и Европейското движение Хърватия, а првз годините носители са били президентите Месич и Йосипович, както и Колинда Грабар Китарович в качеството ѝ на министър на външните работи и европейската интеграция.

септември 30, 2021

1 452 responses on "Генералният Консул на България в Милано Таня Димитрова: Любовта към България никога не стихва"

  1. Hey, It’s Mahmud here. Recently your website caught my attention while searching for similar domain names. After entering the website, It seems that your website is brand new or not complete yet. So I thought I should try to contact you by leaving a comment on your website. Because as a Freelancer, I provide WordPress-related services like:
    .
    1) Website Design & Development
    2) Theme Setup & Customization
    3) Speed Optimization
    4) Website Migration
    6) On-Page SEO Setup
    7) Malware Removal
    8) Landign Page Design
    9) Fix WordPress Errors
    10) WordPress Virtual Assistant
    .
    You can hire me through Upwork Marketplace using Upwork Direct Contact. This is a great way to hire a freelancer, especially one you don’t know. Because It’s safe for both clients and freelancers.
    .
    If you want to know more details, you can contact me via email or WhatsApp. You can also request a Free Consultation Service to find out what kind of improvements are needed for your websites. Thank you for your attention.
    .
    Best regards,
    Mahmud Ghazni
    Web Design & Developer
    WhatsApp: +8801322311024
    Email: mahmud.ghazni@yahoo.com

  2. Hi, I’m Mahmud. I would like to introduce you to one of my websites where you will find all kinds of WordPress & WooCommerce related Premium Tools absolutely free. That means you don’t have to spend money to buy your necessary WordPress Tools. Usually, all of our tools are bought from official developers with unlimited licenses and then our professional developer’s team creates an activated version of the product carefully for multiple domain usages.
    .
    So It’s guaranteed that the Plugins or Themes weren’t contained any kind of viruses or hidden malware. Our files are completely clean and secured. So you can use these files without any hesitation. Also, you can be sure to scan any file with VirusTotal.Com before using it.
    .
    Website Link: https://nulled4all.com
    .
    Thank You
    Mahmud Ghazni

  3. Learning to create a website is definitely important, but what’s more important is to learn it the right way, simply knowing about WordPress and Elementor is not going to be enough. You need to know more about website creation framework. For that reason you have to join multiple courses of Expert Instructors. But the problem is we can’t figure out which course is best for us. So we have come up with a solution called UpgradeYourSkills.Info
    .
    Here you can join WordPress-related multiple courses of World’s Best Instructors and It’s completely free for everyone. Basically we collect those best paid courses from various sources like Private Torrents and Forums etc then upload it to our Super-Fast Monster Servers. So that anyone can easily download and join these courses to improve their skills.
    .
    There are many other websites online that share paid courses. But we are the best of them which you can understand by using our website. The process of downloading the course files from our website is very simple. Give it a try, I hope you like it and Don’t forget to bookmark our website.
    .
    Website Link: https://upgradeyourskills.info
    .
    Note. If you are not interested in this subject, Please ignore and remove this comment. Our purpose was to reach you and we did. Now the rest up to you. Thank You.

  4. Really enjoyed this post.Really thank you! Keep writing. makaberzux

  5. Really enjoyed this post.Really thank you! Keep writing. makaberzux

  6. Really enjoyed this post.Really thank you! Keep writing. makaberzux

  7. alphabay market url alphabay darknet link [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay darkweb [/url]

  8. what bitcoins are accepted by darknet markets market onion

  9. how to get to darknet market dark web markets 2022 [url=https://alphabayonion.net/ ]darknet reinkommen [/url]

  10. alphabay market link alphabay darkweb url [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay darkweb [/url]

  11. alphabay darknet link alphabay darknet url [url=https://alphabaydarknet.link/ ]alphabay market [/url]

  12. dark markets uruguay darknet market adderall [url=https://alphabayurl.link/ ]access darknet markets [/url]

  13. alphabay market url alphabay market link [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay link [/url]

  14. onion seiten buy drugs from darknet [url=https://alphabayurl.shop/ ]alphabay market onion link [/url]

  15. alphabay darkweb url alphabay onion [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay market link [/url]

  16. alphabay url outlaw darknet market url [url=https://alphabayonion.net/ ]shop ccs carding [/url]

  17. alphabay darkweb link alphabay market url [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay onion [/url]

  18. alphabay darkweb link alphabay market url [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay darknet link [/url]

  19. deep web cc shop best darknet market reddit [url=https://alphabayurl.link/ ]buy real money [/url]

  20. alphabay darkweb url alphabay darknet url [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay darkweb url [/url]

  21. alphabay market alphabay market link [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay darkweb [/url]

  22. adress darknet bitcoin darknet markets [url=https://alphabayonion.net/ ]dark web links [/url]

  23. alphabay market url alphabay darkweb [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay darkweb [/url]

  24. alphabay market url alphabay market link [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay market link [/url]

  25. dark markets 2022 darknet markets 2022 reddit [url=https://alphabayurl.link/ ]buy ssn and dob [/url]

  26. alphabay darkweb url alphabay darkweb [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay market link [/url]

  27. cannazon market link darknet market vendors search [url=https://alphabayurl.shop/ ]working darknet markets [/url]

  28. alphabay market url alphabay darknet url [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay market [/url]

  29. alphabay link alphabay darkweb url [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay darkweb link [/url]

  30. what darknet markets are up the darknet markets [url=https://alphabayonion.net/ ]duckduckgo onion site [/url]

  31. guns dark market link darknet market [url=https://alphabayurl.link/ ]popular darknet markets [/url]

  32. alphabay market url alphabay darknet [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay darkweb url [/url]

  33. darknet guide tor dark web [url=https://alphabayurl.shop/ ]darknet market buying mdma usa [/url]

  34. alphabay darkweb alphabay onion [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay darkweb [/url]

  35. alphabay market alphabay market url [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay market link [/url]

  36. alphabay darkweb url alphabay link [url=https://alphabaydarknet.shop/ ]alphabay market link [/url]

  37. site darknet fermГ© market street darknet [url=https://alphabayonion.net/ ]how to buy things off the black market [/url]

  38. current darknet market how to find the black market online [url=https://alphabayurl.link/ ]hitman for hire dark web [/url]

  39. alphabay market url alphabay onion [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay market url [/url]

  40. credit card dumps dark web french dark web [url=https://alphabayurl.shop/ ]onion market url [/url]

  41. alphabay darkweb url alphabay darkweb [url=https://alphabaydarknet.shop/ ]alphabay darkweb link [/url]

  42. alphabay darkweb url alphabay darkweb url [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay darknet [/url]

  43. alphabay darknet link alphabay darknet [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay darknet url [/url]

  44. dark web directory cvv black market [url=https://alphabayonion.net/ ]xanax on darknet [/url]

  45. cannazon what darknet markets are still open [url=https://alphabayurl.link/ ]how to access the black market [/url]

  46. alphabay market alphabay market url [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay darkweb [/url]

  47. Kingdom Market darknet counterfeit money deep web [url=https://alphabayurl.shop/ ]darknet market canada [/url]

  48. alphabay darknet url alphabay darkweb link [url=https://alphabaydarknet.link/ ]alphabay market [/url]

  49. alphabay market alphabay darknet url [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay market url [/url]

  50. alphabay link alphabay onion [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay darkweb [/url]

  51. alphabay darknet link alphabay darknet link [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay market url [/url]

  52. dark web live darknet markets reddit 2022 [url=https://alphabayonion.net/ ]darknet selling drugs [/url]

  53. how to use deep web on pc working dark web links [url=https://alphabayurl.link/ ]blockchain darknet markets [/url]

  54. alphabay market link alphabay onion [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay darkweb link [/url]

  55. alphabay onion alphabay darknet link [url=https://alphabaydarknet.shop/ ]alphabay darknet link [/url]

  56. dark web market reviews drugs from darknet markets [url=https://alphabayurl.shop/ ]best websites dark web [/url]

  57. alphabay market url alphabay darknet link [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay market link [/url]

  58. alphabay market url alphabay market [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay darknet link [/url]

  59. alphabay market alphabay onion [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay darknet url [/url]

  60. deep web links 2022 deep web links reddit [url=https://alphabayonion.net/ ]cannazone [/url]

  61. deep dot web markets darknet reinkommen [url=https://alphabayurl.link/ ]asap url [/url]

  62. alphabay link alphabay darkweb [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay market [/url]

  63. alphabay onion alphabay darkweb [url=https://alphabaydarknet.shop/ ]alphabay market [/url]

  64. dark markets finland buy darknet market email address [url=https://alphabayurl.shop/ ]uncensored hidden wiki link [/url]

  65. alphabay darknet link alphabay darkweb url [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay darkweb link [/url]

  66. alphabay onion alphabay darknet link [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay link [/url]

  67. alphabay darkweb alphabay darkweb url [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay darknet [/url]

  68. reddit darknet market australia darknet sites drugs [url=https://alphabayonion.net/ ]black market illegal drugs [/url]

  69. drug trading website dark markets slovenia [url=https://alphabayurl.link/ ]onionhub [/url]

  70. alphabay darkweb alphabay darknet link [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay darknet [/url]

  71. alphabay darkweb alphabay market url [url=https://alphabaydarknet.link/ ]alphabay market [/url]

  72. alphabay darknet link alphabay darknet [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay market url [/url]

  73. alphabay darknet alphabay market [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay market [/url]

  74. alphabay market alphabay darkweb [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay darkweb link [/url]

  75. dark markets usa deep dot web replacement [url=https://alphabayonion.net/ ]darknet litecoin [/url]

  76. buy darknet market email address current darknet markets reddit [url=https://alphabayurl.link/ ]trusted darknet vendors [/url]

  77. alphabay market alphabay market link [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay market [/url]

  78. alphabay onion alphabay darkweb link [url=https://alphabaydarknet.shop/ ]alphabay darkweb [/url]

  79. alphabay link alphabay market link [url=https://alphabaydarknet.link/ ]alphabay market url [/url]

  80. alphabay darkweb alphabay market link [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay darknet [/url]

  81. darknet marketplace drugs darknet market buying mdma usa [url=https://alphabayurl.shop/ ]darknet drug market url [/url]

  82. alphabay link alphabay onion [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay market [/url]

  83. alphabay darkweb link alphabay onion [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay onion [/url]

  84. how to access the dark web reddit asap url [url=https://alphabayonion.net/ ]darknet drug markets [/url]

  85. darknet market xanax best current darknet market [url=https://alphabayurl.link/ ]best website to buy cc [/url]

  86. alphabay link alphabay darknet url [url=https://alphabaydarknet.shop/ ]alphabay darkweb link [/url]

  87. alphabay market url alphabay darknet link [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay market [/url]

  88. alphabay darkweb alphabay market [url=https://alphabaydarknet.link/ ]alphabay market [/url]

  89. alphabay darknet link alphabay darkweb [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay darknet url [/url]

  90. duckduckgo dark web search asap market [url=https://alphabayurl.shop/ ]tor market darknet [/url]

  91. alphabay market alphabay darkweb [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay onion [/url]

  92. alphabay darknet link alphabay market [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay darknet [/url]

  93. darknet market bible adress darknet [url=https://alphabayonion.net/ ]best dark web links [/url]

  94. deep web drug store darknet market bible [url=https://alphabayurl.link/ ]cannazon link [/url]

  95. alphabay darknet alphabay darknet url [url=https://alphabaydarknet.shop/ ]alphabay market link [/url]

  96. alphabay market alphabay market url [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay link [/url]

  97. alphabay market link alphabay darknet [url=https://alphabaydarknet.link/ ]alphabay darkweb url [/url]

  98. alphabay darkweb link alphabay darkweb [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay darkweb link [/url]

  99. what bitcoins are accepted by darknet markets live onion [url=https://alphabayurl.shop/ ]bohemia darknet market [/url]

  100. alphabay darkweb url alphabay link [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay darkweb link [/url]

  101. alphabay darknet link alphabay link [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay darknet [/url]

  102. access the black market dark markets russia [url=https://alphabayonion.net/ ]best dark web links [/url]

  103. alphabay market url alphabay darkweb url [url=https://alphabaydarknet.shop/ ]alphabay darknet [/url]

  104. 0day onion Abacus Market darknet [url=https://alphabayurl.link/ ]what darknet markets are live [/url]

  105. alphabay darknet alphabay darkweb link [url=https://alphabaydarknet.link/ ]alphabay darknet url [/url]

  106. alphabay onion alphabay market [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay darkweb url [/url]

  107. best dark net markets darknet markets japan [url=https://alphabayurl.shop/ ]darknet market listing [/url]

  108. alphabay market link alphabay market [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay market link [/url]

  109. alphabay darkweb alphabay link [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay darknet url [/url]

  110. alphabay darknet link alphabay darkweb link [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay darkweb [/url]

  111. darknet markets may 2022 best current darknet market [url=https://alphabayonion.net/ ]darknet drugs 2022 [/url]

  112. alphabay darkweb url alphabay link [url=https://alphabaydarknet.shop/ ]alphabay darknet url [/url]

  113. alphabay link alphabay onion [url=https://alphabayurl.link/ ]alphabay market [/url]

  114. alphabay darkweb alphabay market link [url=https://alphabaydarknet.link/ ]alphabay onion [/url]

  115. alphabay darknet url alphabay darknet url [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay link [/url]

  116. alphabay link alphabay darkweb link [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay darkweb url [/url]

  117. alphabay market url alphabay onion [url=https://alphabayurl.shop/ ]alphabay link [/url]

  118. alphabay darknet alphabay darkweb [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay market url [/url]

  119. alphabay link alphabay darknet [url=https://alphabayonion.net/ ]alphabay darknet [/url]

  120. alphabay darkweb url alphabay market link [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay market url [/url]

  121. alphabay market link alphabay onion [url=https://alphabaydarknet.shop/ ]alphabay market url [/url]

  122. alphabay onion alphabay link [url=https://alphabayurl.link/ ]alphabay darkweb link [/url]

  123. alphabay market link alphabay darkweb [url=https://alphabaydarknet.link/ ]alphabay darknet [/url]

  124. alphabay darknet alphabay link [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay market url [/url]

  125. alphabay darknet url alphabay darkweb url [url=https://alphabaydarknet.net/ ]alphabay link [/url]

  126. alphabay darkweb link alphabay darknet url [url=https://alphabayurl.shop/ ]alphabay market link [/url]

  127. alphabay market url alphabay market [url=https://alphabaydarkweb.com/ ]alphabay darkweb url [/url]

  128. alphabay darknet link alphabay darknet [url=https://alphabayonion.net/ ]alphabay darknet link [/url]

  129. alphabay darkweb url alphabay darknet link [url=https://alphabaydrugs.com/ ]alphabay darkweb [/url]

  130. alphabay darkweb link alphabay market [url=https://alphabaydarknet.shop/ ]alphabay market [/url]

  131. alphabay darkweb link alphabay darknet url [url=https://alphabayurl.link/ ]alphabay market link [/url]

  132. alphabay darknet url alphabay market [url=https://alphabaydarknet.link/ ]alphabay market [/url]

  133. alphabay darknet alphabay market link [url=https://alphabaydarkweb.net/ ]alphabay darknet [/url]

  134. Really enjoyed this post.Really thank you! Keep writing. makaberzux

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Генералният Консул на България в Милано Таня Димитрова: Любовта към България никога не стихва

      Вие сте Генерален консул на България в Милано – градът с най-голяма българска общност в Италия. Работите активно за това да оставите достоен отпечатък на родината си по време на мандата Ви. Какви инициативи успяхте да създадете тук, и то в трудните условия на вече двугодишна световна пандемия?

 

      Сред проектите, инициирани от мен и осъществени от Генералното консулство, са откриването на пейка-паметник в центъра на Милано, посветена на поета Пенчо Славейков, поставянето на паметни плочи в чест на поетесата Мара Белчева в Брунате, оперния певец Николай Гяуров в  Модена и  на италианиста и дългогодишен професор в Университета за чужденци в Перуджа Катерин Катеринов.  

 

С радост мога да добавя и инициативи на Генералното консулство по време на мандата ми, като представянето на пътуващата изложба „Българските градове: древност, която живее“, изложбата на православни икони на художника-иконограф Ивайло Върбанов, „Празникът на българското кино“ в Милано, благотворителният коледен базар, връчването на наградите в конкурса за Коледна песен и много други.

 

      На 7 октомври предстои разкошна Ваша инициатива – именуване на улица на името на Апостола Васил Левски в община Болгаре. Защо точно там, и защо точно на Левски?

 

Страната ни и Болгаре са свързани от времето преди създаването на българската държава: през 568 г. Лонгобардите навлизат в Италия, последвани от различни племена, сред които и българи. На трайното установяване на българските войски по тези земи се дължи и името „Болгаре“, което произлиза от „Булгаре“ – „място, населявано от българи“. Васил Левски – една от най-светлите и открояващи се революционни личности в историята ни, въплъщава идеали като свобода, достойнство и кураж. Животът му, посветен на родината и българския народ, може да бъде взет за пример и днес. Ето защо, когато Генералното консулство внесе предложението си за именуването на нова улица в община Болгаре избра именно „Апостола на свободата“. Смея да твърдя, че няма българин, който да не обича и уважава Васил Левски. Изборът на новата улица, за чието именуване водихме дълги преговори в продължение на година, в условия на пандемия, затруднявани от бюрокрацията, е свързан с желанието ми да бъде почетена паметта на безспорен герой от историята ни, както и да „отключим“ любознателността на италианските жители към миналото на България, но и към настоящето ѝ.

 

По време на предстоящото официално откриване на улицата в Болгаре ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между община Болгаре и гр. Враца. Интензифицирането на връзките между институции и съвместните им усилия по общи европейски проекти и инициативи от културно естество.

 

      Вие в лично качество сте помогнали на стотици българи, които се озоваха в капан по време на локдауните. Очевидно заемането на такава висока дипломатическа позиция изисква и множество лични качества като съпричастност, състрадателност, емпатия. Какви са ежедневните предизвикателства, с които се сблъсквате в работата си?

 

В края на месец февруари 2020 г. – в разгара на първата вълна от пандемията в Италия – успяхме за изключително кратко време да организираме евакуацията на 22 ученика и техните учители от Каварна. За целта бе изпратен правителствен самолет. В рамките на 4 часа успяхме да осъществим цялостната организация по евакуирането на децата.

Българските граждани, живеещи в Северна Италия, изплашени от случващото се (районът бе в епицентъра на заразата, с първото огнище, възникнало в Кодоньо близо до гр. Лоди, недалеч от Милано), панически започнаха да се прибират в България. Всекидневно получавахме обаждания на линията за връзка при спешни случаи от наши шофьори, блокирани по границата. Попаднали в капана на внезапното затваряне на граничните пунктове с цел ограничаване на разрастващата се зараза, сънародниците ни се обръщаха към задграничното ни представителство със зов за конкретна помощ. Успяхме да помогнем на много хора, с общи усилия на малкия екип на Генералното консулство и в непрекъсната връзка с местните власти. Наложи се да търсим приют за временно настаняване на българи, останали ненадейно без дом, както и да обявим за издирване няколко човека, които от несъобразителност бяха прекъснали контакт с близките си.

 

 

      Отношенията на Консулствата на България с българската общност, българските училища и множеството културни асоциации също са ключови. Как работите с тях?

 

Генералното консулство винаги е полагало усилия да поддържа патриотичния дух на българската общност в консулския окръг. По-голямата част от сънародниците ни е съсредоточена именно в Северна Италия. Поддържаме активни отношения с българската диаспора. Традиционно се организират мероприятия по случай националните празници. Преди настъпването на пандемията разбира се, която промени всекидневието ни, но и начина на отбелязване на всяка важна дата от историята ни, можем да се похвалим с организирането на традиционно българско хоро пред катедралния паметник „Дуомо“ в Милано, чествания на „Деня на народните будители“ и „Деня на българската култура и просвета“. Отворените за публика събития на Българското училище „Тук България“ в Милано, на различните български асоциации в Северна Италия и формираните към тях танцови състави като например „Нашенци“ и „Ритмика“ обикновено се провеждат под патронажа на Генералното консулство.

 

      Вие сте и представител за Европа в ръководния комитет на генералните консули. Какво представлява тази организация и досега имало ли е българско представителство в нея?

 

      Ръководният комитет на генералните консули е начело на Консулския корпус на Милано и Ломбардия, който обединява 116 активни консулски представителства. Досега български генерален консул не е заемал позиция в комитета. За мен е чест, че колеги издигнаха кандидатурата ми – жест, който надявам се оценява  всекидневните усилия от страна на целия екип на Генералното консулство.

 

      Вие сте бивш посланик на България в Хърватия, и като такъв сте носител на множество награди и отличия. Сред тях е и наградата за „Европейска реч на годината“, традиционно давана на президенти и премиери. По какви проекти работихте там и коя от наградите Ви е най-скъпа?

 

 

      В стремежа си да оставя достоен отпечатък на родинати си по време на мандатите си съм инициирах множество културни проекти и побратимявания. В Хърватия поставих 3 паметни плочи – в Дубровник на повелята на Иван Асен II, на Кирил и Методий в Лика и на д-р Фран Гундрум Ориовчанин, работил в България, личен приятел на Иван Вазов в Крижевци.

Щастлива съм, че за професионалните ми постижения ми бяха връчени няколко ордена и награди.

Но най-специална за мен е наградата ми „Европейска реч на годината“ на Европейския дом в Загреб и Европейското движение Хърватия, а првз годините носители са били президентите Месич и Йосипович, както и Колинда Грабар Китарович в качеството ѝ на министър на външните работи и европейската интеграция.

февруари 12, 2022

0 responses on "Генералният Консул на България в Милано Таня Димитрова: Любовта към България никога не стихва"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Генералният Консул на България в Милано Таня Димитрова: Любовта към България никога не стихва

      Вие сте Генерален консул на България в Милано – градът с най-голяма българска общност в Италия. Работите активно за това да оставите достоен отпечатък на родината си по време на мандата Ви. Какви инициативи успяхте да създадете тук, и то в трудните условия на вече двугодишна световна пандемия?

 

      Сред проектите, инициирани от мен и осъществени от Генералното консулство, са откриването на пейка-паметник в центъра на Милано, посветена на поета Пенчо Славейков, поставянето на паметни плочи в чест на поетесата Мара Белчева в Брунате, оперния певец Николай Гяуров в  Модена и  на италианиста и дългогодишен професор в Университета за чужденци в Перуджа Катерин Катеринов.  

 

С радост мога да добавя и инициативи на Генералното консулство по време на мандата ми, като представянето на пътуващата изложба „Българските градове: древност, която живее“, изложбата на православни икони на художника-иконограф Ивайло Върбанов, „Празникът на българското кино“ в Милано, благотворителният коледен базар, връчването на наградите в конкурса за Коледна песен и много други.

 

      На 7 октомври предстои разкошна Ваша инициатива – именуване на улица на името на Апостола Васил Левски в община Болгаре. Защо точно там, и защо точно на Левски?

 

Страната ни и Болгаре са свързани от времето преди създаването на българската държава: през 568 г. Лонгобардите навлизат в Италия, последвани от различни племена, сред които и българи. На трайното установяване на българските войски по тези земи се дължи и името „Болгаре“, което произлиза от „Булгаре“ – „място, населявано от българи“. Васил Левски – една от най-светлите и открояващи се революционни личности в историята ни, въплъщава идеали като свобода, достойнство и кураж. Животът му, посветен на родината и българския народ, може да бъде взет за пример и днес. Ето защо, когато Генералното консулство внесе предложението си за именуването на нова улица в община Болгаре избра именно „Апостола на свободата“. Смея да твърдя, че няма българин, който да не обича и уважава Васил Левски. Изборът на новата улица, за чието именуване водихме дълги преговори в продължение на година, в условия на пандемия, затруднявани от бюрокрацията, е свързан с желанието ми да бъде почетена паметта на безспорен герой от историята ни, както и да „отключим“ любознателността на италианските жители към миналото на България, но и към настоящето ѝ.

 

По време на предстоящото официално откриване на улицата в Болгаре ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между община Болгаре и гр. Враца. Интензифицирането на връзките между институции и съвместните им усилия по общи европейски проекти и инициативи от културно естество.

 

      Вие в лично качество сте помогнали на стотици българи, които се озоваха в капан по време на локдауните. Очевидно заемането на такава висока дипломатическа позиция изисква и множество лични качества като съпричастност, състрадателност, емпатия. Какви са ежедневните предизвикателства, с които се сблъсквате в работата си?

 

В края на месец февруари 2020 г. – в разгара на първата вълна от пандемията в Италия – успяхме за изключително кратко време да организираме евакуацията на 22 ученика и техните учители от Каварна. За целта бе изпратен правителствен самолет. В рамките на 4 часа успяхме да осъществим цялостната организация по евакуирането на децата.

Българските граждани, живеещи в Северна Италия, изплашени от случващото се (районът бе в епицентъра на заразата, с първото огнище, възникнало в Кодоньо близо до гр. Лоди, недалеч от Милано), панически започнаха да се прибират в България. Всекидневно получавахме обаждания на линията за връзка при спешни случаи от наши шофьори, блокирани по границата. Попаднали в капана на внезапното затваряне на граничните пунктове с цел ограничаване на разрастващата се зараза, сънародниците ни се обръщаха към задграничното ни представителство със зов за конкретна помощ. Успяхме да помогнем на много хора, с общи усилия на малкия екип на Генералното консулство и в непрекъсната връзка с местните власти. Наложи се да търсим приют за временно настаняване на българи, останали ненадейно без дом, както и да обявим за издирване няколко човека, които от несъобразителност бяха прекъснали контакт с близките си.

 

 

      Отношенията на Консулствата на България с българската общност, българските училища и множеството културни асоциации също са ключови. Как работите с тях?

 

Генералното консулство винаги е полагало усилия да поддържа патриотичния дух на българската общност в консулския окръг. По-голямата част от сънародниците ни е съсредоточена именно в Северна Италия. Поддържаме активни отношения с българската диаспора. Традиционно се организират мероприятия по случай националните празници. Преди настъпването на пандемията разбира се, която промени всекидневието ни, но и начина на отбелязване на всяка важна дата от историята ни, можем да се похвалим с организирането на традиционно българско хоро пред катедралния паметник „Дуомо“ в Милано, чествания на „Деня на народните будители“ и „Деня на българската култура и просвета“. Отворените за публика събития на Българското училище „Тук България“ в Милано, на различните български асоциации в Северна Италия и формираните към тях танцови състави като например „Нашенци“ и „Ритмика“ обикновено се провеждат под патронажа на Генералното консулство.

 

      Вие сте и представител за Европа в ръководния комитет на генералните консули. Какво представлява тази организация и досега имало ли е българско представителство в нея?

 

      Ръководният комитет на генералните консули е начело на Консулския корпус на Милано и Ломбардия, който обединява 116 активни консулски представителства. Досега български генерален консул не е заемал позиция в комитета. За мен е чест, че колеги издигнаха кандидатурата ми – жест, който надявам се оценява  всекидневните усилия от страна на целия екип на Генералното консулство.

 

      Вие сте бивш посланик на България в Хърватия, и като такъв сте носител на множество награди и отличия. Сред тях е и наградата за „Европейска реч на годината“, традиционно давана на президенти и премиери. По какви проекти работихте там и коя от наградите Ви е най-скъпа?

 

 

      В стремежа си да оставя достоен отпечатък на родинати си по време на мандатите си съм инициирах множество културни проекти и побратимявания. В Хърватия поставих 3 паметни плочи – в Дубровник на повелята на Иван Асен II, на Кирил и Методий в Лика и на д-р Фран Гундрум Ориовчанин, работил в България, личен приятел на Иван Вазов в Крижевци.

Щастлива съм, че за професионалните ми постижения ми бяха връчени няколко ордена и награди.

Но най-специална за мен е наградата ми „Европейска реч на годината“ на Европейския дом в Загреб и Европейското движение Хърватия, а првз годините носители са били президентите Месич и Йосипович, както и Колинда Грабар Китарович в качеството ѝ на министър на външните работи и европейската интеграция.

февруари 12, 2022

0 responses on "Генералният Консул на България в Милано Таня Димитрова: Любовта към България никога не стихва"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Генералният Консул на България в Милано Таня Димитрова: Любовта към България никога не стихва

      Вие сте Генерален консул на България в Милано – градът с най-голяма българска общност в Италия. Работите активно за това да оставите достоен отпечатък на родината си по време на мандата Ви. Какви инициативи успяхте да създадете тук, и то в трудните условия на вече двугодишна световна пандемия?

 

      Сред проектите, инициирани от мен и осъществени от Генералното консулство, са откриването на пейка-паметник в центъра на Милано, посветена на поета Пенчо Славейков, поставянето на паметни плочи в чест на поетесата Мара Белчева в Брунате, оперния певец Николай Гяуров в  Модена и  на италианиста и дългогодишен професор в Университета за чужденци в Перуджа Катерин Катеринов.  

 

С радост мога да добавя и инициативи на Генералното консулство по време на мандата ми, като представянето на пътуващата изложба „Българските градове: древност, която живее“, изложбата на православни икони на художника-иконограф Ивайло Върбанов, „Празникът на българското кино“ в Милано, благотворителният коледен базар, връчването на наградите в конкурса за Коледна песен и много други.

 

      На 7 октомври предстои разкошна Ваша инициатива – именуване на улица на името на Апостола Васил Левски в община Болгаре. Защо точно там, и защо точно на Левски?

 

Страната ни и Болгаре са свързани от времето преди създаването на българската държава: през 568 г. Лонгобардите навлизат в Италия, последвани от различни племена, сред които и българи. На трайното установяване на българските войски по тези земи се дължи и името „Болгаре“, което произлиза от „Булгаре“ – „място, населявано от българи“. Васил Левски – една от най-светлите и открояващи се революционни личности в историята ни, въплъщава идеали като свобода, достойнство и кураж. Животът му, посветен на родината и българския народ, може да бъде взет за пример и днес. Ето защо, когато Генералното консулство внесе предложението си за именуването на нова улица в община Болгаре избра именно „Апостола на свободата“. Смея да твърдя, че няма българин, който да не обича и уважава Васил Левски. Изборът на новата улица, за чието именуване водихме дълги преговори в продължение на година, в условия на пандемия, затруднявани от бюрокрацията, е свързан с желанието ми да бъде почетена паметта на безспорен герой от историята ни, както и да „отключим“ любознателността на италианските жители към миналото на България, но и към настоящето ѝ.

 

По време на предстоящото официално откриване на улицата в Болгаре ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между община Болгаре и гр. Враца. Интензифицирането на връзките между институции и съвместните им усилия по общи европейски проекти и инициативи от културно естество.

 

      Вие в лично качество сте помогнали на стотици българи, които се озоваха в капан по време на локдауните. Очевидно заемането на такава висока дипломатическа позиция изисква и множество лични качества като съпричастност, състрадателност, емпатия. Какви са ежедневните предизвикателства, с които се сблъсквате в работата си?

 

В края на месец февруари 2020 г. – в разгара на първата вълна от пандемията в Италия – успяхме за изключително кратко време да организираме евакуацията на 22 ученика и техните учители от Каварна. За целта бе изпратен правителствен самолет. В рамките на 4 часа успяхме да осъществим цялостната организация по евакуирането на децата.

Българските граждани, живеещи в Северна Италия, изплашени от случващото се (районът бе в епицентъра на заразата, с първото огнище, възникнало в Кодоньо близо до гр. Лоди, недалеч от Милано), панически започнаха да се прибират в България. Всекидневно получавахме обаждания на линията за връзка при спешни случаи от наши шофьори, блокирани по границата. Попаднали в капана на внезапното затваряне на граничните пунктове с цел ограничаване на разрастващата се зараза, сънародниците ни се обръщаха към задграничното ни представителство със зов за конкретна помощ. Успяхме да помогнем на много хора, с общи усилия на малкия екип на Генералното консулство и в непрекъсната връзка с местните власти. Наложи се да търсим приют за временно настаняване на българи, останали ненадейно без дом, както и да обявим за издирване няколко човека, които от несъобразителност бяха прекъснали контакт с близките си.

 

 

      Отношенията на Консулствата на България с българската общност, българските училища и множеството културни асоциации също са ключови. Как работите с тях?

 

Генералното консулство винаги е полагало усилия да поддържа патриотичния дух на българската общност в консулския окръг. По-голямата част от сънародниците ни е съсредоточена именно в Северна Италия. Поддържаме активни отношения с българската диаспора. Традиционно се организират мероприятия по случай националните празници. Преди настъпването на пандемията разбира се, която промени всекидневието ни, но и начина на отбелязване на всяка важна дата от историята ни, можем да се похвалим с организирането на традиционно българско хоро пред катедралния паметник „Дуомо“ в Милано, чествания на „Деня на народните будители“ и „Деня на българската култура и просвета“. Отворените за публика събития на Българското училище „Тук България“ в Милано, на различните български асоциации в Северна Италия и формираните към тях танцови състави като например „Нашенци“ и „Ритмика“ обикновено се провеждат под патронажа на Генералното консулство.

 

      Вие сте и представител за Европа в ръководния комитет на генералните консули. Какво представлява тази организация и досега имало ли е българско представителство в нея?

 

      Ръководният комитет на генералните консули е начело на Консулския корпус на Милано и Ломбардия, който обединява 116 активни консулски представителства. Досега български генерален консул не е заемал позиция в комитета. За мен е чест, че колеги издигнаха кандидатурата ми – жест, който надявам се оценява  всекидневните усилия от страна на целия екип на Генералното консулство.

 

      Вие сте бивш посланик на България в Хърватия, и като такъв сте носител на множество награди и отличия. Сред тях е и наградата за „Европейска реч на годината“, традиционно давана на президенти и премиери. По какви проекти работихте там и коя от наградите Ви е най-скъпа?

 

 

      В стремежа си да оставя достоен отпечатък на родинати си по време на мандатите си съм инициирах множество културни проекти и побратимявания. В Хърватия поставих 3 паметни плочи – в Дубровник на повелята на Иван Асен II, на Кирил и Методий в Лика и на д-р Фран Гундрум Ориовчанин, работил в България, личен приятел на Иван Вазов в Крижевци.

Щастлива съм, че за професионалните ми постижения ми бяха връчени няколко ордена и награди.

Но най-специална за мен е наградата ми „Европейска реч на годината“ на Европейския дом в Загреб и Европейското движение Хърватия, а првз годините носители са били президентите Месич и Йосипович, както и Колинда Грабар Китарович в качеството ѝ на министър на външните работи и европейската интеграция.

февруари 12, 2022

0 responses on "Генералният Консул на България в Милано Таня Димитрова: Любовта към България никога не стихва"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Генералният Консул на България в Милано Таня Димитрова: Любовта към България никога не стихва

      Вие сте Генерален консул на България в Милано – градът с най-голяма българска общност в Италия. Работите активно за това да оставите достоен отпечатък на родината си по време на мандата Ви. Какви инициативи успяхте да създадете тук, и то в трудните условия на вече двугодишна световна пандемия?

 

      Сред проектите, инициирани от мен и осъществени от Генералното консулство, са откриването на пейка-паметник в центъра на Милано, посветена на поета Пенчо Славейков, поставянето на паметни плочи в чест на поетесата Мара Белчева в Брунате, оперния певец Николай Гяуров в  Модена и  на италианиста и дългогодишен професор в Университета за чужденци в Перуджа Катерин Катеринов.  

 

С радост мога да добавя и инициативи на Генералното консулство по време на мандата ми, като представянето на пътуващата изложба „Българските градове: древност, която живее“, изложбата на православни икони на художника-иконограф Ивайло Върбанов, „Празникът на българското кино“ в Милано, благотворителният коледен базар, връчването на наградите в конкурса за Коледна песен и много други.

 

      На 7 октомври предстои разкошна Ваша инициатива – именуване на улица на името на Апостола Васил Левски в община Болгаре. Защо точно там, и защо точно на Левски?

 

Страната ни и Болгаре са свързани от времето преди създаването на българската държава: през 568 г. Лонгобардите навлизат в Италия, последвани от различни племена, сред които и българи. На трайното установяване на българските войски по тези земи се дължи и името „Болгаре“, което произлиза от „Булгаре“ – „място, населявано от българи“. Васил Левски – една от най-светлите и открояващи се революционни личности в историята ни, въплъщава идеали като свобода, достойнство и кураж. Животът му, посветен на родината и българския народ, може да бъде взет за пример и днес. Ето защо, когато Генералното консулство внесе предложението си за именуването на нова улица в община Болгаре избра именно „Апостола на свободата“. Смея да твърдя, че няма българин, който да не обича и уважава Васил Левски. Изборът на новата улица, за чието именуване водихме дълги преговори в продължение на година, в условия на пандемия, затруднявани от бюрокрацията, е свързан с желанието ми да бъде почетена паметта на безспорен герой от историята ни, както и да „отключим“ любознателността на италианските жители към миналото на България, но и към настоящето ѝ.

 

По време на предстоящото официално откриване на улицата в Болгаре ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между община Болгаре и гр. Враца. Интензифицирането на връзките между институции и съвместните им усилия по общи европейски проекти и инициативи от културно естество.

 

      Вие в лично качество сте помогнали на стотици българи, които се озоваха в капан по време на локдауните. Очевидно заемането на такава висока дипломатическа позиция изисква и множество лични качества като съпричастност, състрадателност, емпатия. Какви са ежедневните предизвикателства, с които се сблъсквате в работата си?

 

В края на месец февруари 2020 г. – в разгара на първата вълна от пандемията в Италия – успяхме за изключително кратко време да организираме евакуацията на 22 ученика и техните учители от Каварна. За целта бе изпратен правителствен самолет. В рамките на 4 часа успяхме да осъществим цялостната организация по евакуирането на децата.

Българските граждани, живеещи в Северна Италия, изплашени от случващото се (районът бе в епицентъра на заразата, с първото огнище, възникнало в Кодоньо близо до гр. Лоди, недалеч от Милано), панически започнаха да се прибират в България. Всекидневно получавахме обаждания на линията за връзка при спешни случаи от наши шофьори, блокирани по границата. Попаднали в капана на внезапното затваряне на граничните пунктове с цел ограничаване на разрастващата се зараза, сънародниците ни се обръщаха към задграничното ни представителство със зов за конкретна помощ. Успяхме да помогнем на много хора, с общи усилия на малкия екип на Генералното консулство и в непрекъсната връзка с местните власти. Наложи се да търсим приют за временно настаняване на българи, останали ненадейно без дом, както и да обявим за издирване няколко човека, които от несъобразителност бяха прекъснали контакт с близките си.

 

 

      Отношенията на Консулствата на България с българската общност, българските училища и множеството културни асоциации също са ключови. Как работите с тях?

 

Генералното консулство винаги е полагало усилия да поддържа патриотичния дух на българската общност в консулския окръг. По-голямата част от сънародниците ни е съсредоточена именно в Северна Италия. Поддържаме активни отношения с българската диаспора. Традиционно се организират мероприятия по случай националните празници. Преди настъпването на пандемията разбира се, която промени всекидневието ни, но и начина на отбелязване на всяка важна дата от историята ни, можем да се похвалим с организирането на традиционно българско хоро пред катедралния паметник „Дуомо“ в Милано, чествания на „Деня на народните будители“ и „Деня на българската култура и просвета“. Отворените за публика събития на Българското училище „Тук България“ в Милано, на различните български асоциации в Северна Италия и формираните към тях танцови състави като например „Нашенци“ и „Ритмика“ обикновено се провеждат под патронажа на Генералното консулство.

 

      Вие сте и представител за Европа в ръководния комитет на генералните консули. Какво представлява тази организация и досега имало ли е българско представителство в нея?

 

      Ръководният комитет на генералните консули е начело на Консулския корпус на Милано и Ломбардия, който обединява 116 активни консулски представителства. Досега български генерален консул не е заемал позиция в комитета. За мен е чест, че колеги издигнаха кандидатурата ми – жест, който надявам се оценява  всекидневните усилия от страна на целия екип на Генералното консулство.

 

      Вие сте бивш посланик на България в Хърватия, и като такъв сте носител на множество награди и отличия. Сред тях е и наградата за „Европейска реч на годината“, традиционно давана на президенти и премиери. По какви проекти работихте там и коя от наградите Ви е най-скъпа?

 

 

      В стремежа си да оставя достоен отпечатък на родинати си по време на мандатите си съм инициирах множество културни проекти и побратимявания. В Хърватия поставих 3 паметни плочи – в Дубровник на повелята на Иван Асен II, на Кирил и Методий в Лика и на д-р Фран Гундрум Ориовчанин, работил в България, личен приятел на Иван Вазов в Крижевци.

Щастлива съм, че за професионалните ми постижения ми бяха връчени няколко ордена и награди.

Но най-специална за мен е наградата ми „Европейска реч на годината“ на Европейския дом в Загреб и Европейското движение Хърватия, а првз годините носители са били президентите Месич и Йосипович, както и Колинда Грабар Китарович в качеството ѝ на министър на външните работи и европейската интеграция.

февруари 12, 2022

0 responses on "Генералният Консул на България в Милано Таня Димитрова: Любовта към България никога не стихва"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Smart in education, active in sport © 2021 All rights reserved.